Förstärkartestet H&M 05/11

Fler förstärkarbilder

Det blev lite väl trångt om saligheten i förstärkartestet i Hifi & Musik nr 5/2011 (sid 60-69), så här kommer ett knippe extra detaljbilder...

Roksan bild 1
I nya versionen av Roksan Caspian har kompletterat kylprofilen med en liten tystgående fläkt. Bredvid den stora svartklädda nättransformatorn. skymtas också nya modellens separata förstegstransformator.

Roksan bild 2
Den tätt packade baksidan hos Roksan. Närmast XLR-igångarna för balanserad drift med en liten omkopplare för att växla till vanlig obalanserad RCA-ingång. Notera två par förstegsutgångar (Pre Out) och ett par slutstegsingångar (Power Amp Input)

Perreaux 1
Här syns Perreauxs digitalsektion byggd med för både 16-bits USB ingång och 24-bits koax/optisk. Den stora kretsen kringgärdad av runda kapslar är en 24-bitars SABRE-omvandlare byggd för både PCM och DSD-signal

Perreaux 2
På baksidan av Perreaux finns inte bara digitalingångar och en Pre Out utan också en HT- Loop för att använda slutstegsdelen i en hemmabiouppställning. Notera att själva förstärkarkretsarna är monterade upp och ned och att apparatens ovansida fungerar som kylning.

Naim 1
I Naim Supernait använder man inte konventionella kylflänsar för kylningen. Det fyra effekttransistorerna är istället stadigt fastskruvade med tjocka aluminiumskenor mot ett flera centimeter tjockt kylblock.

Naim 2
Det var länge sedan Naim bara hade DIN-kontakter. I Supernaits fall finns en hel drös med RCA-ingånga inklusive S/PDIF för digitalingång. Notera bygeln för inkoppling av extra nätdel och/eller om man vill koppla in ett annat försteg och bara använda Supernaits effektdel.

Myryad 1
Myryads slutsteget är byggt med två stora förstärkarmoduler komplett med kylprofil och nätdel direkt på kretskortet. Notera sladden på baksidan som kopplar samman ena kanalens ingångssteg med motsvarande slutsteg. Här finns också en liten separat toroidtransformatorn för ingångsteget.

Musical Fidelity 1
Höger kanal hos Musical Fidelity med två par Darlington-transisorer (dubbla bipolära i en kapsel) för 200 watt i 8 ohm. Allt på egen likriktare och fyra tätt placerade elektrolyter för glättningen.

Musical Fidelity 2
Baksidan av Musical Fidelity M6i: stadiga högtalarkontakter och balanserade ingångar och bredvid dem USB-ingång. Bredvid XLR-kontakteran finns också en liten omkopplare för direktingång till slutsteget.

Micromega 1
Den märkliga kretsen med sladd är Micromegas AirStream-modul för både trådlöst och trådbunden nätverk för digitalt strömmad musik. Den bygger på en Apple Airport Express. Under modulen ligger DA-sektionen inklusive en 25 MHz precisionsoscillator.

Denon 1
Den hårt packade Denon-förstärkaren har de dubbla (parallellkopplade!) transformatorerna i mitten med respektive kanals kylprofiler på var sin sida som skärmning för själva förstärkarkretsarna. Notera det extra skärmfacket längst till vänster för grammofon- och ingångsteg.

Denon 2
Baksidan på Denon PMA-A100 är minst sagt respektingivande med massor av både in och utgångar och dessutom fyra par rejäla högtalarkontakter. Notera omkopplaren för MM/MC i övre vänstra hörnet.

Bladelius Tyr 1
Kort för digitalsektion och grammofonförstärkare (närmast) är monterade direkt mot baksidan ovanför Tyrs stora moderkort. Grammofonsteget är en ny, förbättrad variant än i tidigare.

Bladelius Tyr 2
Hos Tyr är det ingen hejd på digitalingångarna. Du får både Toslink, RCA, USB och inte minst en balanserad AES/EBU-digitalingång. Under sitter förutom vanliga analogingångar också ett par balanserade dito.

Audio Analogue 1
En närbild på en kanalens rör i Audio Analogues ingångssteg. En dubbeltriod (ECC82/12AU7). Notera gallren i botten för att ge röret bättre kylning.

ATC 1
ATC använder rejäl godstjocklek i de stora kylprofilerna, men det behövs eftersom förstärkaren blir varm redan vid tomgång. Notera att själva effektförstärkaren är direktmonterad på kylprofilen liksom att ingångsteget har en egen nättransformator (toroid).

ATC 2
Hos ATC är det sparsmakat men rejält. Förutom riktigt stadiga högtalarkontakter finns här både Pre Out och Sub Out (stereo) och dessutom en hörlursuttag som får förstärkningen direkt från utgångssteget.


Artikelflöde

Läs mer om

Little Steven

Dagen före konserten på Cirkus i Stockholm i juni träffar vi Little Steven för en ny pratstund. Den "vanliga" artikeln finns i Hifi & Musik nr 6/2019.


Kubmätning av

Audio Research REF M160

I Hifi & Musik nr 6/2019 testar vi och mäter på Audio Research REF M160, med sedvanlig 1% THD-gräns. Om man mäter helt manuellt, kan man välja en högre gräns, som vi gjort här, på 3% THD, då M160 lämnar mer effekt i framför allt 2 och 1 ohms laster.


Nu med video

I den digitala versionen

I Hifi & Musik nr 5 som finns ute nu och i nr 6 som publiceras digtialt torsdagen 6 juni, har vi kryddat några av jobben med små korta videosnuttar. I nr 5 ett par från Sweetspot-mässan, i nr 6 från Sweetspot men också München-mässan och fabriksreportaget från Paradigm.


Garanterat bra väder!

Sweetspot till helgen

Nu i helgen blir det traditionsenligt Sweetspot-mässa i Jönköping.


Demokratisk ljuddesign

IKEA+Sonos=Sant!

Nu har Sonos och IKEA:s samarbete med multirumshögtalarna Symfonisk blivit "helt" officiellt, och de båda produkterna presenterades under måndagen 8 april.


Ultimate Sound & Music -

Nystart!

Vimmerbys stolthet, TAD-emporiet Ultimate Sound & Music har fått ny hemsida och webshop.
"Äntligen!" utbrister man på firman eftersom den förra kom för ganska precis 20 år sedan.


Milstolpen!

JBL L100

Klicka HÄR för att läsa PDF-filen av Anders Edenholms milstolpe om ursrpungsversionen av JBL L100, vars moderna uppföljare L100 Classic vi testar i nya Hifi & Musik nr 4/2019.


Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.