Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?

Istället för Primare I35 Prisma använder vi oss här nedan av samma företags lilla instegsförstärkare I15 Prisma. Den förra kostar 47.490 kronor, den senare, här använda förstärkaren 18.750 kronor. Ganska mycket pengar det också, tycker nog vän av ordning, men då ska man komma ihoåg att den har inbyggd Prisma-plattform, det vill säga DAC och streamingfunktionalitet. Något som kostar 11.000 kronor i tillägg på I35 (36.490 kr) på I35. Man kan alltså med fog påstå att själva förstärkardelen i lilla I15 torde ligga på dryga 10.000 kronor. En klass D-konstruktion, och test av båda dessa kommer i nästa nummer 4 av Hifi & Musik (ute i butik 9 april).

Här kan vi konstatera att samtliga högtalare låter förhållandevis sämre än de gjort tidigare, tillsammans med först I35 och sedan Luxman L-509X (se artikel här ovan). Men även här sticker några högtalare ut lite mer än de övriga, och underpresterar förhållandevis lite mer än de övriga. Föga förvånande är det testets dyraste högtalare från XTZ som relativt sett förlorar mest på att spela med en mindre och mindre effektstark förstärkare. Visst låter den bra, men den tappar mycket i pondus och kraft i återgivningen, också stadga i basen. Lite mer överraskande blev vi av att testets billgaste deltagare inte heller trivs med nedgraderingen. Vi pratar om lilla AE300, som inte lever upp på samma vis som tidigare, relativt sett de övriga, nota bene. En del av förklaringen ligger nog i AE:s inte helt oproblematiska impedans och fas. På tredje plats hamnar Dali, som låter helt okej med lilla I15 men nog egentligen vill ha lite mer. Sonus Faber spelar på riktigt bra också med den billigare förstärkaren, trots att den är testets näst dyraste deltagare. Mest likartat, spelar återigen System Audio, som fortsätter på prestera på ett ganska likartat sätt ovavsett vad vi driver den med. LIte bättre och lite sämre, bara.


Artikelflöde

Läs mer om

Little Steven

Dagen före konserten på Cirkus i Stockholm i juni träffar vi Little Steven för en ny pratstund. Den "vanliga" artikeln finns i Hifi & Musik nr 6/2019.


Kubmätning av

Audio Research REF M160

I Hifi & Musik nr 6/2019 testar vi och mäter på Audio Research REF M160, med sedvanlig 1% THD-gräns. Om man mäter helt manuellt, kan man välja en högre gräns, som vi gjort här, på 3% THD, då M160 lämnar mer effekt i framför allt 2 och 1 ohms laster.


Nu med video

I den digitala versionen

I Hifi & Musik nr 5 som finns ute nu och i nr 6 som publiceras digtialt torsdagen 6 juni, har vi kryddat några av jobben med små korta videosnuttar. I nr 5 ett par från Sweetspot-mässan, i nr 6 från Sweetspot men också München-mässan och fabriksreportaget från Paradigm.


Garanterat bra väder!

Sweetspot till helgen

Nu i helgen blir det traditionsenligt Sweetspot-mässa i Jönköping.


Demokratisk ljuddesign

IKEA+Sonos=Sant!

Nu har Sonos och IKEA:s samarbete med multirumshögtalarna Symfonisk blivit "helt" officiellt, och de båda produkterna presenterades under måndagen 8 april.


Ultimate Sound & Music -

Nystart!

Vimmerbys stolthet, TAD-emporiet Ultimate Sound & Music har fått ny hemsida och webshop.
"Äntligen!" utbrister man på firman eftersom den förra kom för ganska precis 20 år sedan.


Milstolpen!

JBL L100

Klicka HÄR för att läsa PDF-filen av Anders Edenholms milstolpe om ursrpungsversionen av JBL L100, vars moderna uppföljare L100 Classic vi testar i nya Hifi & Musik nr 4/2019.


Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.