Niki & The Dove

Niki & The Dove känns sövande sega

Den superhajpade duon Niki & The Dove bildades 2010 och består av Malin Dahlström och Gustaf Karlöf, inklusive trummisen Magnus Boqvist som är med på livegigen. Med en platta i bagaget skulle man kunna tro att det kanske inte hänt så mycket för dem, men deras indietronica med svävande synthar och tunga trummor har gett dem mycket uppmärksamhet inom genren. Bland annat kom de på femte plats på BBC:s lista Sounds of 2012, och de har turnerat flitigt internationellt.

Men äntligen står de på en svensk scen, på Debaser Medis i Stockholm närmare bestämt. Det är en sen spelning, runt 23:00 är det meningen att allt ska dra igång, så det finns gott om tid att se sig omkring. Det är en intressant skara människor som samlats för att höra både mjuk och hård elektronisk pop, och jag förväntar mig rejält drag från publiken när det väl är dags. Tyvärr faller publikröjet ganska platt, och en del av mig kan faktiskt förstå det.

För hur varmt och lent Niki & The Doves sound än låter på platta, och hur väl de än klarar av övergångarna mellan luftigt och pumpande i studion, så är det något annat att se och höra det live. Jag saknar flytet som finns på skivan och får istället något som spretar iväg åt alla håll och kanter. Kanske borde jag förväntat mig detta, men jag står frågande och undrar varför den dryga timmen de lirar känns tjatig. Jag verkar dessutom inte vara den enda som känner så – publiken är så stillastående att jag undrar om de gått fel. Kanske är vi för inrutade i skivans upplägg för att kunna uppskatta när bandet glider iväg i vad som känns som 10 minuters improvisation, kanske borde vi vara glada över att vi får vara med om det. För plötsligt blir det tydligt hur mycket de ändå jobbar när de är på scen. Att titta på Magnus Boqvists smidiga och rytmiska rörelser bakom trummorna är rent hypnotiskt, och Malin Dahlström har en fantastiskt häftig röst som letar sig in mellan revbenen. Den är liksom skör och strong på samma gång. Men det är först när de går tillbaka och framför låtarna så som vi känner igen dem som spelningen tänder till. Trots rejäl tyngd i basen, med stabilt ljud och lättsam ljusshow, är det först när publiken känner igen låtarna som alla vaknar upp och börjar röra på sig, och avslutet blir så dunkande och dansant som vi ville ha det. Tyvärr är det alldeles för sent, och upplevelsen når knappt halvvägs till den potential den besitter. 


Artikelflöde

Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.