Niki & The Dove

Niki & The Dove känns sövande sega

Den superhajpade duon Niki & The Dove bildades 2010 och består av Malin Dahlström och Gustaf Karlöf, inklusive trummisen Magnus Boqvist som är med på livegigen. Med en platta i bagaget skulle man kunna tro att det kanske inte hänt så mycket för dem, men deras indietronica med svävande synthar och tunga trummor har gett dem mycket uppmärksamhet inom genren. Bland annat kom de på femte plats på BBC:s lista Sounds of 2012, och de har turnerat flitigt internationellt.

Men äntligen står de på en svensk scen, på Debaser Medis i Stockholm närmare bestämt. Det är en sen spelning, runt 23:00 är det meningen att allt ska dra igång, så det finns gott om tid att se sig omkring. Det är en intressant skara människor som samlats för att höra både mjuk och hård elektronisk pop, och jag förväntar mig rejält drag från publiken när det väl är dags. Tyvärr faller publikröjet ganska platt, och en del av mig kan faktiskt förstå det.

För hur varmt och lent Niki & The Doves sound än låter på platta, och hur väl de än klarar av övergångarna mellan luftigt och pumpande i studion, så är det något annat att se och höra det live. Jag saknar flytet som finns på skivan och får istället något som spretar iväg åt alla håll och kanter. Kanske borde jag förväntat mig detta, men jag står frågande och undrar varför den dryga timmen de lirar känns tjatig. Jag verkar dessutom inte vara den enda som känner så – publiken är så stillastående att jag undrar om de gått fel. Kanske är vi för inrutade i skivans upplägg för att kunna uppskatta när bandet glider iväg i vad som känns som 10 minuters improvisation, kanske borde vi vara glada över att vi får vara med om det. För plötsligt blir det tydligt hur mycket de ändå jobbar när de är på scen. Att titta på Magnus Boqvists smidiga och rytmiska rörelser bakom trummorna är rent hypnotiskt, och Malin Dahlström har en fantastiskt häftig röst som letar sig in mellan revbenen. Den är liksom skör och strong på samma gång. Men det är först när de går tillbaka och framför låtarna så som vi känner igen dem som spelningen tänder till. Trots rejäl tyngd i basen, med stabilt ljud och lättsam ljusshow, är det först när publiken känner igen låtarna som alla vaknar upp och börjar röra på sig, och avslutet blir så dunkande och dansant som vi ville ha det. Tyvärr är det alldeles för sent, och upplevelsen når knappt halvvägs till den potential den besitter. 


Artikelflöde

Läs mer om

Little Steven

Dagen före konserten på Cirkus i Stockholm i juni träffar vi Little Steven för en ny pratstund. Den "vanliga" artikeln finns i Hifi & Musik nr 6/2019.


Kubmätning av

Audio Research REF M160

I Hifi & Musik nr 6/2019 testar vi och mäter på Audio Research REF M160, med sedvanlig 1% THD-gräns. Om man mäter helt manuellt, kan man välja en högre gräns, som vi gjort här, på 3% THD, då M160 lämnar mer effekt i framför allt 2 och 1 ohms laster.


Nu med video

I den digitala versionen

I Hifi & Musik nr 5 som finns ute nu och i nr 6 som publiceras digtialt torsdagen 6 juni, har vi kryddat några av jobben med små korta videosnuttar. I nr 5 ett par från Sweetspot-mässan, i nr 6 från Sweetspot men också München-mässan och fabriksreportaget från Paradigm.


Garanterat bra väder!

Sweetspot till helgen

Nu i helgen blir det traditionsenligt Sweetspot-mässa i Jönköping.


Demokratisk ljuddesign

IKEA+Sonos=Sant!

Nu har Sonos och IKEA:s samarbete med multirumshögtalarna Symfonisk blivit "helt" officiellt, och de båda produkterna presenterades under måndagen 8 april.


Ultimate Sound & Music -

Nystart!

Vimmerbys stolthet, TAD-emporiet Ultimate Sound & Music har fått ny hemsida och webshop.
"Äntligen!" utbrister man på firman eftersom den förra kom för ganska precis 20 år sedan.


Milstolpen!

JBL L100

Klicka HÄR för att läsa PDF-filen av Anders Edenholms milstolpe om ursrpungsversionen av JBL L100, vars moderna uppföljare L100 Classic vi testar i nya Hifi & Musik nr 4/2019.


Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.