Familjen pulserar på Strand

Lördagen tillbringade jag med Familjen

Och med det menar jag Johan T Karlsson, aka Familjen. Sprungen ur Hässleholm slog han igenom stort 2007 med en mix av electro och tunga beats, och med sin lena, skånska dialekt var han svår att motstå; vem minns inte "Det snurrar i min skalle"? I dagsläget har han släppt tre fullängdare och är nu ute på turné och lirar låtar från nya plattan Allt på rött.

I lördags spelade Familjen på Strand i Stockholm, tillsammans med Andreas Tilliander på synthesizer och Per Nordmark på trummor. Med en speltid på drygt 50 minuter var det visserligen den kortaste konsert jag någonsin bevistat – men det var också både intimt och intensivt. Den mjuka electropop han kör passar perfekt för den här lokalen: litet och pulserande. Basen är samtidigt ibland så tung att det känns som ett knytnävsslag i magen, men det är schysst att för omväxlings skull få se en så liten spelning pressa gränserna.

Hela konserten känns som en psykedelisk dröm som är både mjuk och tung, dunkande och smekande. Som en antydan av en annan dimension, en flyktig kyss. Synthslingorna är snälla och kan nog vagga in dig i falsk trygghet, för Familjen pressar på rejält när tillfälle ges. Trumhinnorna får sig stundtals en rejäl omgång och basen har inga problem med att överrösta mina tankar.

Familjen ser bekväm ut på scen i vanlig svart t-shirt, inget spektakulärt. Han går upp och kör sin grej, här förekommer inga försök att linda in det i någonting annat än vad det är, ingen illusion om att det är större än vad det är. Det känns uppriktigt, genuint. Skånskan smeker dig mjukt på kinden, och det känns som att komma hem. Han meddelar att vi just hört sista låten, och sedan tackar han för att vi kommit, skakar hand med alla längst fram. Det var en lite väl kort konsert kan jag tycka då det definitivt finns mer bra material, men det är som man brukar säga: Slutet gott.


Artikelflöde

Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.