Familjen pulserar på Strand

Lördagen tillbringade jag med Familjen

Och med det menar jag Johan T Karlsson, aka Familjen. Sprungen ur Hässleholm slog han igenom stort 2007 med en mix av electro och tunga beats, och med sin lena, skånska dialekt var han svår att motstå; vem minns inte "Det snurrar i min skalle"? I dagsläget har han släppt tre fullängdare och är nu ute på turné och lirar låtar från nya plattan Allt på rött.

I lördags spelade Familjen på Strand i Stockholm, tillsammans med Andreas Tilliander på synthesizer och Per Nordmark på trummor. Med en speltid på drygt 50 minuter var det visserligen den kortaste konsert jag någonsin bevistat – men det var också både intimt och intensivt. Den mjuka electropop han kör passar perfekt för den här lokalen: litet och pulserande. Basen är samtidigt ibland så tung att det känns som ett knytnävsslag i magen, men det är schysst att för omväxlings skull få se en så liten spelning pressa gränserna.

Hela konserten känns som en psykedelisk dröm som är både mjuk och tung, dunkande och smekande. Som en antydan av en annan dimension, en flyktig kyss. Synthslingorna är snälla och kan nog vagga in dig i falsk trygghet, för Familjen pressar på rejält när tillfälle ges. Trumhinnorna får sig stundtals en rejäl omgång och basen har inga problem med att överrösta mina tankar.

Familjen ser bekväm ut på scen i vanlig svart t-shirt, inget spektakulärt. Han går upp och kör sin grej, här förekommer inga försök att linda in det i någonting annat än vad det är, ingen illusion om att det är större än vad det är. Det känns uppriktigt, genuint. Skånskan smeker dig mjukt på kinden, och det känns som att komma hem. Han meddelar att vi just hört sista låten, och sedan tackar han för att vi kommit, skakar hand med alla längst fram. Det var en lite väl kort konsert kan jag tycka då det definitivt finns mer bra material, men det är som man brukar säga: Slutet gott.


Artikelflöde

Demokratisk ljuddesign

IKEA+Sonos=Sant!

Nu har Sonos och IKEA:s samarbete med multirumshögtalarna Symfonisk blivit "helt" officiellt, och de båda produkterna presenterades under måndagen 8 april.


Ultimate Sound & Music -

Nystart!

Vimmerbys stolthet, TAD-emporiet Ultimate Sound & Music har fått ny hemsida och webshop.
"Äntligen!" utbrister man på firman eftersom den förra kom för ganska precis 20 år sedan.


Milstolpen!

JBL L100

Klicka HÄR för att läsa PDF-filen av Anders Edenholms milstolpe om ursrpungsversionen av JBL L100, vars moderna uppföljare L100 Classic vi testar i nya Hifi & Musik nr 4/2019.


Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.