Intensiv indiefolk som imponerar

Irländska Villagers hänför! Men varför är de inte större?

Irländska indiefolkbandet Villagers har en hel del häftiga grejer i bagaget från sina år som aktiva, trots att de "endast" släppt två plattor. Deras första skiva Becoming a jackal, från 2010, nominerades bland annat till Mercury Prize, de har agerat support åt Neil Young och turnerat med bland annat Tracy Chapman och Tindersticks. Gruppen som frontas av Conor O'Brien och gästade i fredags Debaser Medis i Stockholm med sitt intensiva och känsliga sound.

Det första som slår mig för kvällen är det makalösa ljudet som är helt utmärkt avvägt, ingenting tar över eller knuffar undan någonting annat. Visst, Debaser Medis kan det här med konserter och akustiken i salen är grym (personlig åsikt!), men idag klaffar verkligen allt. Inget instrument får ta överhanden och O'Briens röst ligger vacker och mjukt ovan allt sammans som en bädd av snö. All heder åt ljudteknikerna alltså!

Det andra som slår mig är hur otroligt mycket intensivare Villagers låter live än jag uppfattat dem på platta. Själva klangbilden med den akustiska gitarren i fokus är inte unik på dagens musikscen, men det låter betydligt tuffare och tyngre, malande och röjigt än jag förväntat mig. Och att Villagers inte är större är för mig obegripligt! Grabbarna är ju helt fantastiska på scen! Tyvärr har de hamnat lite i skymundan på grund av band som Mumford & Sons, Band of Horses och andra vilket är synd för dom har verkligen ett svårmatchat sound här. Utöver detta har O'Brien mig fullständigt trollbunden under hela spelningen med ett scenspråk som är makabert: han skriker, vrålar, studsar, skakar, hoppar på ett ben, dansar. Bortsett från det uppvisar gänget tydliga kännetecken så typiska för folkband från England och Irland: ödmjukhet och charm – inget onödigt fokus på bandmedlemmarna själva, de är här för att lira. Musiken är det man brinner för och så är det med det.

Trots allt detta känns publiken tråkigt nog obegripligt slö och det tar lång tid för dem att komma igång. Till slut undrar jag om hälften av dem ens förstått vilket lysande band de sett och vilken känslointensiv grej de varit med om! Attityden känns milt sagt indiepretto! Som att det är töntigt att gilla en spelning eller låt, pinsamt att dansa eller digga med i musiken. Nej, bandet förtjänar verkligen bättre än såhär! Visserligen är det tyngre, svårmodigare och mindre trallvänligt än annan radiosönderspelad indiefolkrock, men det är också betydligt mer spännande och actionfyllt. Live är Villagers ljudbild och scennärvaro bland det häftigaste jag sett på scen på länge. Spelningen är spöklikt magisk, om än med extranummer som lämnar en hel del att önska. Men under drygt en timme och tjugo minuter är jag helt hänförd!

Text & foto Ia Appelberg


Artikelflöde

Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Pre High-End

Ny Hegel H590

Nästa vecka introducerar Hegel sin hittills största, mest avancerade och kostsamma integrerade förstärkare: H590.


Scandyna

MiniPod

Klassisk högtalare,  som finns både passiv och aktiv med Bluetooth.


Nätverksreferens -

Nya Naim ND 555

För 12 år sedan kom Naim med sin sofistikerade CD-spelare CD 555. Nu kommer en nätverkspelare i samma division. 


124 dB vid 20Hz!

Ett rum med horn

Läs om vardagsrummet som byggts ovanpå två ingjutna, 5 meter långa bashorn. På golvet tronar majestätiska Jensen Imperial med 15-tummare och kompressordiskant. Vi talar systemkänslighet på 100dB!
Artikeln hittar du HÄR!


Cyrus -

Nya parhästar

Det är inte ofta Cyrus kommer med högtalare, men nu har det hänt 


Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.