Soft och stämningsfullt sommargung på Berns

Stockholmsbandet Isak strand vs. TOE har kallats Sveriges mest kända okända band. När de intar Berns bjuder de på skönt gung med stundtals rejält tung bas som stämningsfull uppvärmning inför huvudakten Tingsek, som producerat gruppens senaste platta.

Isak Strand ser ut som en blandning mellan Neil Young och Beck när han glider upp på scen i sin stora hatt, uppknäppta väst, slappa jeans, oversized t-shirt och långa hår. Med tydligt blås sätter man tonen, även om undertecknad eftersöker mer sväng i sektionen,  och grabben själv är härligt soft och spontan. Detta till trots är det konstigt nog lite väl stillastående på scen fast man börjar giget med sex musiker, och efter ett tag dessutom plussar på med Tingsek på synth och ytterligare en man i blåssektionen.
Tråkigt nog känner jag att ljudteknikerna inte spikar den här kvällen. Blåset ligger rejält högt och dränker ibland Strands sång, och det är väldigt synd för han har en magisk röst som verkligen fungerar med musiken. Hans egen akustiska gitarr har dock rätt nivå och tränger igenom precis så som hela publiken vill att den ska göra, men det blir lite brusigt och brötigt ibland.

Isak Strand vs. TOE håller till inom reggae/singer/songwriter/soul/jazz/blås-genrerna, och det är ganska mishmashat så här finns ingen tydlig tongång någonstans, men det låter ganska modernt och passar in lysande i rådande musikläge. Problematiskt med detta är också att det efter ett tag blir lite väl långrandigt att lyssna på samma sak om och om igen, oavsett hur levande Strand är på scen. Publiken verkar småtröttna den också, även om alla vrålar efter varje låt. Har man dåligt tålamod och lätt känner att saker blir tjatigt kan detta således vara en svår kombo, men samtidigt är grabben själv så obegripligt peppad och taggad att det definitivt kan vara värt att beskåda – han har energi för alla på hela Berns! Som knepig kontrast känns bandet inte lika utåtagerande och jag vill ha betydligt mer publikkontakt från dem. Det känns som att de står inneslutna i sin egen ogenomträngliga bubbla, och det blir svårt för oss att känna något djupare från dem. De är tekniskt kunniga och riktigt duktiga lirare, men jag saknar en mer genomträngande känsla.

Kvällens bästa: Waiting for you som har en riktigt mysig gitarrslinga (som tråkigt nog inte hörs så tydligt som jag skulle önska), Pick me up som tänder till publiken ordentligt, och Save my soul som är betydligt mer lågmäld än övrigt material och visar att Strand har en stadig röst och rejäla stämband, och alltså även klarar sig utan drag och blås.

Ia Appelberg


Artikelflöde

Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Monitor Audio Monitor 300

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Monitor Audio, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Heco Aleva GT 602

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Heco, först frekvens sedan impedans.


2018 års bästa musik

Spellistor

Här hittar du Spotify-länkar med smakprov från flera av våra musikkritikers 10-i-topp-listor, som presenteras i Hifi & Musik nr 12, ute i butik 11 december.


Klassisk jubileumsmodell

Pro-Ject firar Ortofon

Pro-Ject firar Ortofons 100-årsjubileum med skivspelaren The Classic Ortofon Century.


Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.