Soft och stämningsfullt sommargung på Berns

Stockholmsbandet Isak strand vs. TOE har kallats Sveriges mest kända okända band. När de intar Berns bjuder de på skönt gung med stundtals rejält tung bas som stämningsfull uppvärmning inför huvudakten Tingsek, som producerat gruppens senaste platta.

Isak Strand ser ut som en blandning mellan Neil Young och Beck när han glider upp på scen i sin stora hatt, uppknäppta väst, slappa jeans, oversized t-shirt och långa hår. Med tydligt blås sätter man tonen, även om undertecknad eftersöker mer sväng i sektionen,  och grabben själv är härligt soft och spontan. Detta till trots är det konstigt nog lite väl stillastående på scen fast man börjar giget med sex musiker, och efter ett tag dessutom plussar på med Tingsek på synth och ytterligare en man i blåssektionen.
Tråkigt nog känner jag att ljudteknikerna inte spikar den här kvällen. Blåset ligger rejält högt och dränker ibland Strands sång, och det är väldigt synd för han har en magisk röst som verkligen fungerar med musiken. Hans egen akustiska gitarr har dock rätt nivå och tränger igenom precis så som hela publiken vill att den ska göra, men det blir lite brusigt och brötigt ibland.

Isak Strand vs. TOE håller till inom reggae/singer/songwriter/soul/jazz/blås-genrerna, och det är ganska mishmashat så här finns ingen tydlig tongång någonstans, men det låter ganska modernt och passar in lysande i rådande musikläge. Problematiskt med detta är också att det efter ett tag blir lite väl långrandigt att lyssna på samma sak om och om igen, oavsett hur levande Strand är på scen. Publiken verkar småtröttna den också, även om alla vrålar efter varje låt. Har man dåligt tålamod och lätt känner att saker blir tjatigt kan detta således vara en svår kombo, men samtidigt är grabben själv så obegripligt peppad och taggad att det definitivt kan vara värt att beskåda – han har energi för alla på hela Berns! Som knepig kontrast känns bandet inte lika utåtagerande och jag vill ha betydligt mer publikkontakt från dem. Det känns som att de står inneslutna i sin egen ogenomträngliga bubbla, och det blir svårt för oss att känna något djupare från dem. De är tekniskt kunniga och riktigt duktiga lirare, men jag saknar en mer genomträngande känsla.

Kvällens bästa: Waiting for you som har en riktigt mysig gitarrslinga (som tråkigt nog inte hörs så tydligt som jag skulle önska), Pick me up som tänder till publiken ordentligt, och Save my soul som är betydligt mer lågmäld än övrigt material och visar att Strand har en stadig röst och rejäla stämband, och alltså även klarar sig utan drag och blås.

Ia Appelberg


Artikelflöde

Sennheiser HD 820

Magnifik uppvisning

När Sennheiser kommer med en sluten lur i referensklass, kastar vi oss givetvis över den nya HD 820!


Fel bild

På Dynaudio-slav

Olyckligtvis råkade det bli fel bild på Dynaudios Xeo 20 slavhögtalare i Hifi & Musik nr 11/2018. Klicka på rubriken för att se de rätta bilderna, på såväl master- som slave-högtalare.


Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Röststyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Pre High-End

Ny Hegel H590

Nästa vecka introducerar Hegel sin hittills största, mest avancerade och kostsamma integrerade förstärkare: H590.


Scandyna

MiniPod

Klassisk högtalare,  som finns både passiv och aktiv med Bluetooth.


Nätverksreferens -

Nya Naim ND 555

För 12 år sedan kom Naim med sin sofistikerade CD-spelare CD 555. Nu kommer en nätverkspelare i samma division. 


124 dB vid 20Hz!

Ett rum med horn

Läs om vardagsrummet som byggts ovanpå två ingjutna, 5 meter långa bashorn. På golvet tronar majestätiska Jensen Imperial med 15-tummare och kompressordiskant. Vi talar systemkänslighet på 100dB!
Artikeln hittar du HÄR!


Cyrus -

Nya parhästar

Det är inte ofta Cyrus kommer med högtalare, men nu har det hänt 


Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.