Kom igen nu katten, det svänger ju!

Den 14 till 20 oktober är det återigen dags för Stockholm Jazz Festival att ta över staden och få oss att svänga våra lurviga!

Festivalen är en av Sveriges äldsta, ända sedan 1980 har man hållit igång, och klassas dessutom som en av Europas mest välskötta och trevliga festivaler. Under åren har en rad stora namn passerat, som exempelvis Dizzy Gillespie det första året, vidare till Chet Baker och BB King, och så de senaste årens stjärnor som Mary J Blige, Sting, Stevie Wonder, Kanye West och Steely Dan.

Årets huvudakter är Dianne Reeves, Carla Bley, Cindy Blackman Santana och Cassandra Wilson. Så med ett gediget program och ett helt enormt utbud hoppas man kunna locka så många som möjligt till evenemanget, och kanske sprida jazzen längre och till fler än tidigare. Dessutom delas Sveriges största jazzpris, Jazzkatten, ut under festivalen den 15 oktober.

Ett flertal av Stockholms mer etablerade scener tas i besittning, bland annat Kulturhuset, Konserthuset och Fasching, och biljettpriset sträcker sig från 0– 450 kronor. Det finns med andra ord en hel del evenemang med fritt inträde.
Ytterligare en intressant faktor att ta med i beräkningen är festivalens fördelning av manliga och kvinnliga akter, något som är på tapeten i och med årets sammanställning av könsfördelningen på 25 svenska festivaler sommaren 2013.
Jämställd Festival
presenterade nyligen siffrorna som kunde konstatera att 77 % av musikakterna var mansdominerade, 19 % kvinnodominerade och 4% mixade. Stockholm Jazz Festival fanns inte med i den undersökningen, och hade den varit det skulle siffrorna sett tämligen annorlunda ut. Tittar man på festivalens huvudscener är 56 % av akterna kvinnor, och tar man med Jazzkattengalan i beräkningen är vi uppe i 59 %. Som körsbäret på bakelsen är man dessutom den enda festivalen i landet med en kvinnlig VD (och konstnärlig ledare) – Lena Åberg Frisk.
Stockholm Jazz Festival är således intressant av en rad olika anledningar, och Hifi & Musik kommer att närvara under veckan för att ta pulsen på ett av Stockholms största evenemang.

För mer information, se http://www.stockholmjazz.com/


Artikelflöde

Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Audeze LCD-MX4 -

Lyxig lättviktare

Amerikanska lurhantverkarna hos Audeze ligger då inte på latsidan!


McIntosh -

Bättre monoblock!

Knappt har  McIntosh  första hybridförstärkare (rör och transistorer) kommit förrän man visar ett nytt monoblock MC1.25KW. Det är en 72-kilos best som med sin "autoformer" på utgången kan ge 1.2 kW i både 2, 4 och 8 ohm.
Den bygger på en förbättrad variant av firmans quad-balanserade utgångssteg och har nätdel med 50% högre glättningkapacitans än MC1.2KW.


McIntosh -

Första hybriden!

Nya McIntosh MA252 är en integrerad hybrid som bygger på legendariska MC275.


JBL med svenskt ljud -

Bio i fickan!

Att titta på film i mobilen har just blivit mycket roligare! 


Anpassad diskantspridning -

BeoLab 50

Nya DSP-korrigerade BeoLab 50 har autmatisk justering av diskanten. Från smal till bredspridande.


United Western/Ocean Way

Den moderna studions födelse

Bill Putnam är nog den enskilt viktigaste för den moderna inspelningstekniken, i studios som fortfarande än idag räknas till världens allra bästa. Text: Lars-Olov Wehlin


Bowers & Wilkins 700 -

Vässad teknik!

Nya B&W 700 S2 ersätter visserligen den lyckade CM-serie, men där slutar likheterna. Serien har nämligen betydligt mer gemensamt med senaste 800-serien. Till exempel använder serien samma vävda hybridkon i mellanregistret och snarlika baskoner. Här en liten kul film om modellen 702 S2:


BeoLab 50

Danska kronprinsen!

Efter majestätiska BeoLab 90 har Bang & Olufsen har kallat sin nya bantade högtalare BeoLab 50 för "The Crown Prince of Sound".
Här en lite film om hur den byggs:


Nordiskt och bärbart


IFA Berlin 2017

LG V30 med audiofil-DAC

LG:s senaste värstingtelefon G6 fick ingen Hi-Fi DAC här i Europa, men skadan tas igen med kommande V30, som har audiofil-DAC med LG-språk kallad Hi-Fi Quad DAC, ställbara digitalfilter och olika skräddarsydda, förinställda ljudkurvor för att anpassa ljudet till olika smaker och/eller hörlurar.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.