CES 2013

Carlsson i molnet

En Cloud Speaker blev svensk öppningsnyhet på årets CES-mässa i Las Vegas. 45 år efter den berömda högtalaren som ingenjören Stig Carlsson skapade, kommer nu en digital version. "Vi har skapat en trådlös Carlsson-högtalare anpassad till molnet. Man kan väl säga att ifall han gjort om bedriften idag, är det möjligt att den skulle varit precis så här", säger teknikdesignern Jesper Kouthoofd.

Det är svenska teknikteamet Teenage Engineering som i nära kontakt och kvalitetskontroll med Stig Carlssons stiftelse (han gick bort 1997) arbetat fram modellen OD-11 Cloud Speaker.

I OD-11 har man stoppat in både en förstärkare och en dator. Plus lite annat. Enheten har Wi-Fi-koppling som tillåter att man spelar musiken från det ställe den är lagrad. Till skillnad från många andra tillverkare som överför musik via Bluetooth, valde Teenage Engineering en annan väg.

"Rent tekniskt så blev ljudkvaliteten skälet till att vi valde bort Bluetooth. Vi ville ha signalen så ren som möjligt, vilket man inte kan med Bluetooth-komprimering. Däremot kan man använda Bluetooth till att fjärrstyra ljudet, till exempel tona ner musiken ifall det ringer på telefonen eller dörren."

Teenage Engineering släpplte 2011 sin första musikprodukt, den innovativa minisynten OP-1 som både var sampler, controller och portabel samt medvetet kittlade användarens lekfullhet, som blev hyllad och belönad med allehanda priser.

Även OD-11 präglas av underfundighet: den externa volymkontrollen i storlek som en snusdosa saknar skala men har väl avvägt motstånd, eftersom "det är viktigt att känna hur volymen ändras". Likaså kan musikinnehållet styras från mobiltelefon och andra externa enheter, däremot har man inte låst högtalaren till en viss musiktjänst.

Högtalaren har 100 inbyggda watt och har måtten 26x27x26 centimeter. Den kostar 7.000 kronor och finns i butik före sommaren. Man kan börja med att köpa en ensam högtalare, och för många kommer det ljudet att räcka. Vill man ha stereoljud adderar man bara ytterligare en. Tekniken i högtalarna ser till att de hittar varandra, fast man kan också manuellt bestämma vilken kanal respektive högtalare ska ha. Fyra högtalare kan anslutas samtidigt.

Du kan läsa mer om Teenage Engineering, Carlsson-ljudet i allmänhet och lilla OD-11 i synnerhet i Hifi & Musik nr 1-2/2013, som finns i butik från och med 29 januari.

Text: Mats Lundgren


Artikelflöde

Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Audeze LCD-MX4 -

Lyxig lättviktare

Amerikanska lurhantverkarna hos Audeze ligger då inte på latsidan!


McIntosh -

Bättre monoblock!

Knappt har  McIntosh  första hybridförstärkare (rör och transistorer) kommit förrän man visar ett nytt monoblock MC1.25KW. Det är en 72-kilos best som med sin "autoformer" på utgången kan ge 1.2 kW i både 2, 4 och 8 ohm.
Den bygger på en förbättrad variant av firmans quad-balanserade utgångssteg och har nätdel med 50% högre glättningkapacitans än MC1.2KW.


McIntosh -

Första hybriden!

Nya McIntosh MA252 är en integrerad hybrid som bygger på legendariska MC275.


JBL med svenskt ljud -

Bio i fickan!

Att titta på film i mobilen har just blivit mycket roligare! 


Anpassad diskantspridning -

BeoLab 50

Nya DSP-korrigerade BeoLab 50 har autmatisk justering av diskanten. Från smal till bredspridande.


United Western/Ocean Way

Den moderna studions födelse

Bill Putnam är nog den enskilt viktigaste för den moderna inspelningstekniken, i studios som fortfarande än idag räknas till världens allra bästa. Text: Lars-Olov Wehlin


Bowers & Wilkins 700 -

Vässad teknik!

Nya B&W 700 S2 ersätter visserligen den lyckade CM-serie, men där slutar likheterna. Serien har nämligen betydligt mer gemensamt med senaste 800-serien. Till exempel använder serien samma vävda hybridkon i mellanregistret och snarlika baskoner. Här en liten kul film om modellen 702 S2:


BeoLab 50

Danska kronprinsen!

Efter majestätiska BeoLab 90 har Bang & Olufsen har kallat sin nya bantade högtalare BeoLab 50 för "The Crown Prince of Sound".
Här en lite film om hur den byggs:


Nordiskt och bärbart


IFA Berlin 2017

LG V30 med audiofil-DAC

LG:s senaste värstingtelefon G6 fick ingen Hi-Fi DAC här i Europa, men skadan tas igen med kommande V30, som har audiofil-DAC med LG-språk kallad Hi-Fi Quad DAC, ställbara digitalfilter och olika skräddarsydda, förinställda ljudkurvor för att anpassa ljudet till olika smaker och/eller hörlurar.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.