Pirrig realism!

Vem sa att inte 2-kanaler räcker? Världens äldsta stereoteknik har aldrig varit mer aktuell!

Det brukar heta att hifi och stereo aldrig någonsin kan återge en akustisk verklighet. Inte ens med 9.2-surround och allt vad där finns. Men då glömmer man binaural- eller konsthuvudstereo, en teknik som faktiskt demonstrerades för första gången 1881! Ja, ni läste rätt! Då handlade det inte om inspelning utan direktöverföring från Parisoperan till ett närliggande hotell via telefonledningar. Men idén är den samma då som nu och tekniken bygger på att simulera hörseln och att man spelar in i 2-kanals stereo men med ett konstgjort mikrofonhuvud. Huvudet har anatomiskt utformade öron och hörselgång  och med mikrofonemembranet på trumhinnornas plats. Den här typen av inspelning kan ge fullkomligt hårresande realism och en känsla av att faktiskt stå på inspelningsplatsen. Det finns bara en hake: du bör lyssna med lurar, allra helst in ear-lurar för bästa resultat. Men vem vill lyssna med nått annat när man hör resultatet?
En som länge vurmat för konsthuvudstereo är ljudtekniker Tchad Blake (kolla Pearl Jams "Binaural") som har en kort teaser i form av ett kortkazbah/gatuljudsklipp för lurlyssning: http://www.binau.com/
Ett av redaktionens gamla favvo-krautband, tyska Can, gjorde på 1970-talet flera plattor i konsthuvudstereo, exempelvis "Landed", "Flow Motion" och "Saw Delight". Finns på Spotify.
För mer dokumentär känsla är fyrverkeriet under Thames Festival från förra året ett kul klipp. Håll i hatten:
https://soundcloud.com/london-sound-survey/thames-festival-fireworks-play

Andra smakprov:
ett suggestivt före-konserten-klipp från Sony, tillbakalutad ny-flamenco med Ottmar Liebert & Luna Negra och sist ett maffigt åskväder. På med lurarna!


Artikelflöde

Läs mer om

Little Steven

Dagen före konserten på Cirkus i Stockholm i juni träffar vi Little Steven för en ny pratstund. Den "vanliga" artikeln finns i Hifi & Musik nr 6/2019.


Kubmätning av

Audio Research REF M160

I Hifi & Musik nr 6/2019 testar vi och mäter på Audio Research REF M160, med sedvanlig 1% THD-gräns. Om man mäter helt manuellt, kan man välja en högre gräns, som vi gjort här, på 3% THD, då M160 lämnar mer effekt i framför allt 2 och 1 ohms laster.


Nu med video

I den digitala versionen

I Hifi & Musik nr 5 som finns ute nu och i nr 6 som publiceras digtialt torsdagen 6 juni, har vi kryddat några av jobben med små korta videosnuttar. I nr 5 ett par från Sweetspot-mässan, i nr 6 från Sweetspot men också München-mässan och fabriksreportaget från Paradigm.


Garanterat bra väder!

Sweetspot till helgen

Nu i helgen blir det traditionsenligt Sweetspot-mässa i Jönköping.


Demokratisk ljuddesign

IKEA+Sonos=Sant!

Nu har Sonos och IKEA:s samarbete med multirumshögtalarna Symfonisk blivit "helt" officiellt, och de båda produkterna presenterades under måndagen 8 april.


Ultimate Sound & Music -

Nystart!

Vimmerbys stolthet, TAD-emporiet Ultimate Sound & Music har fått ny hemsida och webshop.
"Äntligen!" utbrister man på firman eftersom den förra kom för ganska precis 20 år sedan.


Milstolpen!

JBL L100

Klicka HÄR för att läsa PDF-filen av Anders Edenholms milstolpe om ursrpungsversionen av JBL L100, vars moderna uppföljare L100 Classic vi testar i nya Hifi & Musik nr 4/2019.


Ett steg upp

Vertikaltest stativhögtalare

Här redogör vi för fler intryck från testet av stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3. I den här artikeln lyssnar vi på samma högtalare med en betydligt större och dyrare förstärkare: Luxman L-509X för 105.000 kronor. I följande web-notis, använder vi oss av den betydligt nättare I15 Prisma.


Ett steg ner

Stativhögtalare på vertikalen

I vertikaltestet av fem par stativhögtalare i Hifi & Musik nr 3, använde vi oss mestadels av en Primare I35 (Prisma). Här ovan beskriver vi vad som händer om man nära på tredubblar förstärkarbudgeten, men vad händer om man går i motsatt riktning?


Elegant direktdrift -

Rumsren!

Så kom då spelare vi väntat på: Technics SL-1500C. Samma avancerade dirketdrift som de nya SL-modellerna men utan alla DJ-funktioner. Inbyggd RIAA och färdigmonterad med en Ortofon 2M Red. Finns i silver eller svart.


Bantat Concept

Med lilla 300

Engelska Q Acoustics har premiärvisat sina nya, mindre Concept-högtalare, med det mesta av tekniken hämtat från golvarna Concept 500. De nya stativhögtalarna har döpts till Concept 300 och kan med fördel köpas tillsammans med ett par snygga, matchande 3-bensstativ, dessutom med effektiv resonansbekämpning. Priset kommer ligga cirka 10.000 kronor lägre än för golvarna.


Mätningar

Dynavoice Challenger M85

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Dynavoice, först frekvens och sedan impedans.


Mätningar

Elac Debut F6.2

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Elac, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Klipsch R-620F

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Klipsch, först frekvens sedan impedans.


Mätningar

Magnat Transpuls 1500

Extramätningar till högtalartestet i nr 12, här av Magnat, först frekvens sedan impedans.


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.