Spektakulär tajming

Med en prislapp på drygt 100 000 kronor har vi självklart rätt att vänta oss en grym upplevelse från danska System Audio. Och visst levererar dom, både kvalitet och kvantitet!

System Audios grundare, ägare och designer Ole Witthoft har ända sedan mitten av åttiotalet knåpat ihop synnerligen slimmade och nätta golvhögtalare, vilket gör att System Audio 2011 råkar vara synnerligen moderna.

Vi har testat ett hemmabiosystem med System Audios allra största högtalare, 2,5-vägs golvhögtalaren Explorer i det dyrare Masterutförandet. Denna relativa bjässe kombinerar vi med tre tvåvägs center/surrounder kallade Exact samt ett par stabila SubElectro 200 subbasar. Priset för hela paketet landar alltså på dryga 100 000 kronor, och vi förväntar oss självklart ljudkvalitet därefter.

Explorer Master

Innan Explorer kom till hade SA aldrig använt så stora element (i sammanhanget beskedliga 5,25 tum) i någon konstruktion, utan allt som oftast litat på flera små element i stället. Nu är ju inte 5,25 tum direkt gigantiskt, och det behövs inte mindre än fyra sådana element för att ge Explorer tillräcklig tyngd.

Apropå tyngd finns det förresten ett hål på fronten av baffeln, bakom en träplatta, där den som vill kan hälla i 5 liter sand. Detta gör dels att högtalaren blir tyngre, men framför allt stummare.

Nåväl, de fyra 5,25-tummarna kommer med tillnamnet XL, vilket tydligen ska betyda eXtra Lång slaglängd. Dessutom har varje element dubbla talspolar, vilket öppnar för en minst sagt intressant konstruktion. Samtliga fyra baselement spelar hela vägen nedifrån i frekvens, och detta med båda spolarna.

De två undre basarnas dubbla spolar är sedan delade med 18 dB/oktav vid 600 Hz, medan de två övre elementen har spolarna asymmetriskt filtrerade. Den ena spolen rullar precis som basarna av vid 600 Hz, medan den andra spolen möter upp diskanten vid 2,5 kHz. En kreativ 2,5-vägs D-appolitokonstruktion således!

System Audio är, precis som en annan dansk högtalartillverkare, närmast besatta av lätta element, men SA håller hårt fast vid papper i baskoner och silke för diskanten.

Bas och resten

Den här högtalaren skulle lika gärna kunna benämnas LCRS (Left Right Center Surround), men eftersom vi har bitiga Explorer fram kör vi Exact som center och surrounder. Här talar vi strikt tvåvägare, med dubbla baselement som flankerar en silkesdiskant. Till skillnad från Explorer har Exact dock brantare filter, samt en grymt läcker lösning på placeringen av basreflexportarna. Svårt att förklara i text, men nästan självförklarande på bild.

Exact kan stå på bänk, och då vinklas baffeln automatiskt något uppåt, eller hängas på vägg både horisontellt och vertikalt, och designmässigt är Exact en frisk fläkt som inte skämmer ut sig oavsett sällskap.

Subbasen SubElectro 200 är en smidig kubformad historia, som tack vare en bottenplatta som kan täcka för basreflexporten blir ännu mer flexibel eftersom den kan vara portad eller sluten allt efter smak. Elementet är på 10 tum medan förstärkaren ska kräma ur sig 380 W som mest. Den silverfärgade baffeln går igen i foten, vilket ger SubElectro en egen och lätt igenkännlig profil. Dessutom levereras subbasen med dubbla tygfronter, en grå och en svart.

Förstärkarens kontroller är enkla och rättframma – vi har delningsfrekvens, volym och fasvippa att leka med. Dessutom den obligatoriska strömbrytaren, som brukligt är med möjlighet att ha subbasen på hela tiden eller låta den gå i stand by efter ett tag.

SubElectro kopplas enklast in med långinvå, men SubElectro saknar LFE-ingång så det blir till att dela sub-signalen så att både höger och vänster ingång får signal. Vän av ordning ser då att subbasens inbyggda filter inte kan kopplas ur, och all filtrering blir därför ofrånkomligen en summa av förstärkarens och subbasens filter. Inget problem kanske, men värt att tänka på, för står delningen på subbasen lågt blir LFE-effekterna inget vidare.

Jag hade överlappande tester i detta nummer, och därför har SA-systemet bland annat körts med de fyra förstärkarna i 10 000-kronorsklassen. En rätt dålig matchning kan tyckas, men faktum är att SA-systemet som helhet förlåter de i sammanhanget simpla förstärkarna, och den som vill snåla på förstärkeriet kan göra så utan att få skitljud på köpet.

Däremot har både Explorer Master och Exact mer att ge, varför jag körde en hel del med Pioneers SC-LX83 och ett Burmester-slutsteg till ett par av kanalerna. Till sist användes Sherbournprocessorn testad på annan plats i detta nummer tillsammans med ett Rotel RMB-1575. Signalen kom hela tiden från en Samsung Blu-ray, utom när den kom från min iPod förstås.

Härlig skärpa

Det är kväll på jobbet, allt är tyst, inga telefoner som ringer, inga datorer är på och vi är på filmhumör. Att i det läget dra igång Gone in 60 Seconds kanske inte är optimalt, men dels låg filmen framme och dels var det länge jag såg den. Så vi ser filmen, hela filmen!

Och strax innan det är dags att dra ut och sno bilar i massor, ni vet när låten Low Rider fyller rummet och alla bara koncentrerar sig, ja då står vartenda hårstrå på mina armar! Visst, de spektakulära effekterna funkar perfekt dom också, men det är i de mindre gesterna, i den plötsliga tystnaden efter ett kraftutbrott eller i en stillsam dialog man inser hur bra SA-systemet låter. Perfekt klangmatchning naturligtvis, grymt ljud från djupaste bas till skiraste diskant, men sådant är ju vardagsmat också för högtalarsystem som är avsevärt billigare än detta SA-system.

Så vad är det då man får för de drygt 100 000 kronorna? Ett högtalarsystem som är sjukt rappt, väldigt detaljerat utan att för den skull vara spretigt alls, men framför allt får man tajming. Alla ljud, och då menar jag precis alla, från minsta tappade knappnål till stora explosioner, levereras med en så grym tajming att det är svårt att låta bli att le. Det känns lite som om man lagt ett skärpefilter över det normala ljudet, fast egentligen är det ju tvärt om, som om någon plötsligt bytt duschkabinens frostade glas mot finaste fönsterglas. Avslöjande, javisst, men aldrig på det sätt som ofta (och rätt taskigt) brukar kallas analytiskt.

System Audio Explorer/Exact/SubElectro levererar helt enkelt bioljud av hög kvalitet, och eftersom Explorer Master också är en mycket kompetent stereohögtalare är detta paket grymt attraktivt för musikälskaren. För dig som "bara" kör bio funkar det dock nästan lika bra med Exact runt om, två subbar och en delning vid 80 Hz. Och då blev det plötsligt ett system runt 70 000 kronor!

SA Explorer Master

Pris 54 000 kr/par

Princip 2,5-vägs basreflex

Delningsfrekvenser 600 Hz/2,5 kHz, 18 dB/oktav

Bestyckning 4x5,25-tums bas/mellanregister, 1-tums diskant

Impedans 4-8 ohm

Verkningsgrad 90 dB/1W/1m

Anslutningar 2 par WBT

Internkablage Nordost

Mått (BxHxD) 18x122x35,5 cm

Vikt 28,5 kg*

*Sandfyllda blir de givetvis avsevärt tyngre, lägg på runt 12 kg.

SA Exact

Pris 11 000 kr/st

Princip 2-vägs basreflex

Delningsfrekvenser 2,5 kHz, 24 dB/oktav

Bestyckning 2x5,25-tums bas/mellanregister, 1-tums diskant

Impedans 8 ohm

Verkningsgrad 87 dB/1W/1m

Anslutningar 1 par WBT

Internkablage Nordost

Mått (BxHxD) 61x22,5x17 cm

Vikt 10,5 kg

SA SubElectro 200

Pris 9 000 kr/st

Princip Basreflex eller sluten låda, valbart

Delningsfrekvenser 40-120 Hz, 24 dB/oktav

Faskontroll 0/180º

Bestyckning 10 tum

Uteffekt 380 W impuls

Ingångar Lågnivå, högnivå

Utgångar Högnivå

Mått (BxHxD) 35x35x35 cm

Vikt 22 kg

Info www.audioactive.se, www.system-audio.com


Artikelflöde

Årets Bästa Produkter

EISA Awards


Vinylkryss-Vinnare

Vinylkrysset i Hifi & Musik hade jazztema, och den lyckliga vinnaren av den fina Atlantic-boxen "Jazz Legends" (20 original-CD) heter Arne Ohlsson från Umeå. Stort grattis, lådan är på väg med Postnord!


Audio Pro med Alexa

När du har händerna fulla med annat. Rösstyrning från Audio Pro 


McIntosh MCD600 -

Ny tungviktare

Ny balanserad referenspelare 


Vinylkryssvinnare!

Livet är en Schlager

Nu har vi dragit vinnarna från Vinylkrysset i Hifi & Musik nr 3/2018, och följande fem får inom kort 3-CD-boxen "Det bästa med Schlager-festivalen" hemskickad till sig:

Uffe Ericson, Täby

Lars Fernholm, Västerås

Ann-Katrin Jorborn, Lidingö

Jonas Sjödin, Sollefteå

Bengt Persson, Malmö


Pre High-End

Ny Hegel H590

Nästa vecka introducerar Hegel sin hittills största, mest avancerade och kostsamma integrerade förstärkare: H590.


Scandyna

MiniPod

Klassisk högtalare,  som finns både passiv och aktiv med Bluetooth.


Nätverksreferens -

Nya Naim ND 555

För 12 år sedan kom Naim med sin sofistikerade CD-spelare CD 555. Nu kommer en nätverkspelare i samma division. 


124 dB vid 20Hz!

Ett rum med horn

Läs om vardagsrummet som byggts ovanpå två ingjutna, 5 meter långa bashorn. På golvet tronar majestätiska Jensen Imperial med 15-tummare och kompressordiskant. Vi talar systemkänslighet på 100dB!
Artikeln hittar du HÄR!


Cyrus -

Nya parhästar

Det är inte ofta Cyrus kommer med högtalare, men nu har det hänt 


Technics SL-1000R -

40-kilo precision!

1970 kom Techincs med världens första direktdrivna skivspelaren. Nu är man på turné med vad som kan vara väldens bästa.


Sennheiser Ambeo -

Spela in med 3D-realism

Nu har Sennheiser kommit med Ambeo Smart Headset, en bärbar in-eralur som också har mikrofoner placerade nära ytterörat så att du också kan spela i 3D-stereo, alltså så kallad binaural inspelning.
Den här typen av stereoinspelning ger hygglig stereo via högtalare, men kan ge en helt hisnande realism när man lyssnar via lurar. 


McIntosh XRT2.1K -

160 kilo linjekälla!


Hegel H190 -

Rätt fjärr.

I testet av Hegel H190 i H&M nr.12  från i år förväxlade fotografen fjärrar. Det skulle inte vara en liten plastig sak utan den stadiga metallfjärren RC8


Klipsch Heritage -

Naturligt ljud

Nytt ädelt hantverksljud från Klipsch


Meddelande

Laddar meddelande...

Komplettera med digital läsning

Du som är prenumerant kan läsa tidningen digitalt, ange bara dina prenumerationsuppgifter (prenumerationsnummer + postnummer) och din e-postadress så kommer du igång. OBS! Var noga med att ange rätt e-postadress, då det är genom den här adressen du loggar in hos Ztory, där våra digitala tidningar finns att läsa.

Laddar...

Det gick inte att logga in, vänligen kontrollera dina uppgifter och försök igen.